Twee boeiende dagen

20150823 certificaatSamen met ongeveer 20 andere hondenliefhebbers een workshop gevolgd over Choices and Boundaries (Keuzes en Begrenzingen) van Sheila Harper. Het draait allemaal om wederzijds vertrouwen en respect, communicatie en duidelijkheid.

Subtiele aanwijzingen van de hond naar de eigenaar en andersom kunnen voldoende zijn om samen af te spreken wat kan en wat niet kan. Geen uitgebreide, in scene gezette trainingssessies die niet overeenkomen met het echte leven, maar de hond leren om vaardigheden te ontwikkelen die hem helpen om zich te handhaven in onze wereld.

Het is goed om je steeds te realiseren dat onze maatschappij met alle prikkels van geur (voor ons vaak ‘onzichtbaar’), geluid (denk aan radio, tv, computerspelletjes, ringtones, verkeer), zicht (beweging, licht) voor een hond heel overweldigend kunnen zijn en dat hij zich daar steeds maar weer in moet leren schikken!

Het minste wat wij dan kunnen doen, is goed naar hem ‘luisteren’. Dus kijken naar wat de hond ons door lichaamshouding en andere signalen tracht te vertellen, zodat wij er adequaat op kunnen reageren en de hond veiligheid kunnen bieden en hem kunnen leren met de situatie om te gaan. Hoe beter de hond dat leert, des te meer verantwoordelijkheid en keuzes wij aan hem kunnen overlaten!

Dank, Dogs &People, dat jullie deze workshop hebben georganiseerd!

2 gedachtes over “Twee boeiende dagen

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s