Het dolle kwartiertje

Artikel downloaden? Klik hier.
Verspreiden of publiceren alleen met toestemming!

Te veel energie of overprikkeld?

Iedereen met een pup herkent het wel: het gekke kwartiertje, waarin de pup door het dolle heen lijkt.

Bij sommige pups beperkt zich dat tot eenmaal per dag een korte periode, andere pups vertonen dit vaker en langer: springen, happen, bijten, in kleding, haren of gordijnen hangen, rennen door het huis en over de bank…

Onze menselijke reactie is te proberen om de aandacht te trekken door harder te praten, commando’s te roepen – waarop de pup helemaal niet reageert – of erachter aan te rennen. Kortom, we hebben de neiging om mee te gaan in de opwinding.

En dat vindt de hond natuurlijk geweldig en deze zal daardoor niet tot rust komen.

Foto door Kat Jayne op Pexels.com

Energie te veel?

Een veelgehoorde reactie is, dat de pup blijkbaar energie te veel heeft en als oplossing wordt dan gedacht aan langer wandelen en/of meer wilde spelletjes doen.

Maar nee, de pup komt binnen van een (langere) wandeling en raast rondjes door de tuin of het huis, onderweg alles oppakkend wat hij vinden kan, terwijl hij toch moe zou moeten zijn… Was de wandeling dan toch niet lang genoeg?

Integendeel: de dolle kwartiertjes en al het drukke gedrag zijn vrijwel altijd een gevolg van overprikkeling. In huis, maar zeker ook buiten.

Wat ervaart de hond bij een wandeling?

Verplaats je eens in de wereld van de pup en stel je voor dat je op de hoogte van de puppy-oren, -ogen en -neus een paar meter over het trottoir loopt. Wat zou je allemaal ervaren?

  • Alle luchtjes van honden en de talloze andere dieren (katten, muizen, vogels, insecten) en mensen die er eerder hebben gelopen of in de buurt zijn, van planten en bloemen, afval en uitlaatgassen.
  • Alle geluiden die voor ons normaal zijn (en worden gefilterd), maar bij de hond met zijn gevoelige oren veel harder binnenkomen, terwijl deze geen idee heeft welke betekenis die geluiden hebben. Denk eens aan geritsel, voetstappen, stemmen, auto’s, brommers, skateboard of stuntstep, autoportieren, deuren, vliegtuigen, rolcontainers, vuilnisauto’s.
  • Alle mensen en voorwerpen die ‘huizenhoog’ boven de pup uitsteken.

En dan wil de baas ook nog dat je niet trekt, niet voor- of achterlangs draait, niet te lang snuffelt, geen dingen in je bek pakt en niet opspringt als er iemand enthousiast met wapperende handen en een vrolijke stem op je afloopt. Of je moet vlak langs andere honden lopen terwijl de riem je natuurlijke gedrag belemmert.

Al deze prikkels en ervaringen moet de hond verwerken. Als dat er meer zijn dan je aankunt, dan raak je overprikkeld. Denk maar eens aan een kind na een dagje Drievliet of Efteling: doodmoe en geen land mee te bezeilen. Dat is vergelijkbaar met de pup na een (te prikkelrijke) wandeling of na een (te) drukke dag thuis.

Waar help je de pup mee?

  • Dosering van de prikkels
  • Rust

Dus: blijf tijdens de (korte) wandeling af en toe stilstaan, zodat dde pup zijn omgeving rustig op zich kan laten inwerken. Breng hem na een wandeling (rustig) met een kluifje, een kong of een handje voer naar de bench: na het verorberen van het lekkers (en soms een kort protest) valt de pup waarschijnlijk als een blok in slaap. Het eten of kluiven laat de adrenaline-spiegel al dalen en tijdens de slaap worden de prikkels verwerkt en komt de hond weer helemaal tot rust.

Spiegelen

Zoals drukte van jou – hard praten en roepen om de hond rustig te krijgen – nog meer opwinding bij de hond teweeg kan brengen, kunnen sommige aandachts- en beheersingsoefeningen juist rust brengen. Uiteraard helpen daarbij jouw eigen rustige stem en uitstraling ook mee! (Denk hierbij aan een klas vol joelende kinderen: als de leerkracht gaat fluisteren is het sneller stil dan als deze boven het lawaai probeert uit te komen!)

Andersom werkt het ook: is de omgeving druk, gehaast of gespannen, dan gaat de hond mee in deze opwinding. Een bekend voorbeeld is ‘het spitsuur’ ’s morgens. Iedereen moet op tijd aangekleed de deur uit en daartussen springt een jonge hond rond die na een nacht rust wel wat aandacht wil…

Spel of ‘te druk’?

Soms is een pup heerlijk aan het spelen met zijn speeltjes, hij sjouwt ermee rond, huppelt, gooit een speeltje op, brengt het allemaal naar één plek… Ook dat is soms best ‘druk’. Maar de hond oogt verder ontspannen, de bewegingen zijn rond en soepel, de ogen staan rustig en blij. Bij overprikkeling zie je hoekige, wilde bewegingen, soms roodomrande ogen, een strakke ‘gezichtsuitdrukking’. Als je goed naar je hond kijkt, leer je het verschil zien.

Lotte: vrolijke spelbuiging

Help je hond en jezelf.

Een overprikkelde hond leert niets en voelt zich eigenlijk ongelukkig! Help de hond om zijn rust te vinden met jouw eigen rust en biedt hem een veilige, prikkelarme en fijne slaapplek.

Het is geen straf! Integendeel, een hond slaapt graag het grootste deel van de dag. Een hond die voldoende rust krijgt kan veel leren en is een prettige huisgenoot. En daar wordt iedereen blij van!

Rust is noodzakelijk!

Kerstwens en activiteiten januari 2021

De Kerstdagen komen nu snel in zicht.
De laatste individuele afspraken voor deze week zijn gemaakt en groepslessen moeten nog wachten tot eind januari. Tijd voor een Kerstwens en een vooruitblik op 2021.

In januari 2021 start en een testfase met een online-agenda. Hier kan iedereen zelf een dag en tijd kiezen  – uit de beschikbare blokken – om een afspraak  te maken voor een les, wandeling of voor telefonisch advies. (Klik op het lichtblauwe blok naar keuze en vul de gewenste informatie in. Als er i.v.m. de reistijd of iets anders geschoven moet worden, dan neem ik uiteraard tijdig contact op.)

Afspraak maken? Klik hier: Afspraken

Ook voor de groepslessen wordt online boeken mogelijk.
Uiteraard hopen we dat we na 18 januari weer wat meer kunnen doen.
Daarom staan er enkele activiteiten gepland:

  • Zaterdag 23 januari 2021, 14.00 en 15.00 uur, Kind & Hond-lessen, Rijnsburg
  • Zondag 24 januari 2021, 12.00 uur puppy-wandeling
  • Zondag 24 januari 2021, 13.00 uur wandeling voor honden vanaf 1 jaar.

Alvast inschrijven? Klik hier: Groepslessen

Tot slot wens ik iedereen mooie feestdagen toe en een gezonde start van 2021!
Klik hieronder voor een sfeervolle animatie met een labrador 😊

Kerstwens

Met vriendelijke groeten,
Ondine

Sinterklaas… spannend…

En niet alleen voor de kinderen!
De (jonge) hond krijgt alle opwinding mee: drukke, opgewonden kinderen, sinterklaasliedjes, vreemde voorwerpen en luchtjes (pakjes, snoepgoed), bezoek en misschien ook wel gespannen ouders. Alles is anders en spannender dan ‘normaal’.

Zorg voor een plek waar de hond zich kan terugtrekken en breng de hond zo nodig daar naartoe vóórdat deze overprikkeld raakt. Geef hem op die plek iets lekkers – zijn eten, een gevulde kong, een snuffelkleed, een kauwbot – zodat hij zichzelf even kan bezighouden en de stress van zich af kan snuffelen en kauwen.

Pas op met chocoladeletters en strooigoed.
Chocola is giftig voor de hond, maar de meeste honden zijn er dol op!
Eén pepernoot is niet erg, maar pas op dat de hond niet teveel vreemde dingen binnenkrijgt.

Wil je de hond ook verrassen met een surprise?
Vul dan wc-rollen, keukenrollen of eierdozen met voertjes. Afhankelijk van de vaardigheid van de hond kan je de rollen helemaal dichtvouwen en de eierdoos sluiten of je laat ze aan één kant open en zet de doos op een kier.
De hond moet wat werk verrichten om bij het voer te komen en dat leidt hem af. Houd het wel even in de gaten. Eén stukje karton inslikken kan geen kwaad, maar laat de hond geen hele eierdoos naar binnen werken!

Heel veel plezier!
Geniet van een mooi Sinterklaasfeest!

Stress, opwinding en angst

Zeker in de tijd van vuurwerkoverlast kunnen honden hinder ondervinden van stress en angst. Maar ook op andere momenten kunnen honden erg druk en opgewonden zijn. Ze kunnen hun rust niet vinden en hebben daarbij mogelijk ondersteuning nodig.

Vaak helpen bepaalde oefeningen of snuffel- en hersenwerk, omdat ze dan flink met hun hersenen aan de slag zijn. Ze kunnen zo hun natuurlijke gedrag vertonen en dat geeft een voldaan en vermoeid gevoel.

Soms is ook andere ondersteuning wenselijk. Denk dan eens aan Bach remedies. Dit artikel van doggo.nl geeft uitgebreide informatie. (Zie hieronder een schermafbeelding van een Bach-mix, via deze weg kost een kuur van 3 maanden ongeveer € 100,-).

Adaptil kan ook helpen om een hond meer rust te geven. Lees er hier alles over. (Foto van de site van Adaptil.)

Voorbeeld van Bach-mix:

Prins Health Coach

Ondanks alle beperkingen gaat de cursus Prins Health Coach ‘gewoon’ door met veel e-learning, online sessies en webinars.

De modules Voeding 1, Hondengdrag (vrijstelling voor praktijkdag), Kattengedrag en Parasieten zijn afgerond.

Rassen

In een paar jaar tijd kwamen er al 67 rassen voorbij, waaronder natuurlijk een flink aantal (buitenlandse) kruisingen.

Van Cane corso tot Toypoedel en van Rhodesian Ridgeback tot Chihuahua… met allemaal hun specifieke aangeboren eigenschappen, maar ook hun eigen karakter!

Elke keer een uitdaging om de communicatie tussen hond en baas waar nodig en mogelijk te verbeteren!!!

Rasaantal
Australian labradoodle5
Beagle2
Berner Sennenhond3
Bleu de gascogne mix 1
Bodeguero1
Boerenfox1
Bolonka1
Boomer8
Cana Corso1
Cavalier King Charles spaniel1
Chihuahua3
Cockapo1
Cocker spaniel2
Dwergteckel1
Dwergteckel gladhaar1
Dwergteckel ruwhaar1
Engelse cocker spaniel1
Engelse springer spaniel1
English Foxhound (Spanje)1
Field Trail Labrador1
Franse Buldog3
Friese Stabij1
Golden doodle2
Golden Retriever5
Grote Zwitserse Sennenhond2
Heidewachtel2
Husky1
Jack Russel 1
Jack Russel (black/tan)1
Keeshond1
Keeshond wolfsgrijs1
Kruising5
Kruising (Grieks)1
Kruising (Roemeens)2
Kruising Border collie en Australian shepherd 1
Kruising Border collie Friese stabij1
Kruising Boerenfox kooiker1
Kruising Boxer Vizsla1
Kruising buitenland1
Kruising Herder-cocker1
Kruising Labrador  Herder  Boerenfox1
Kruising Labrador Friese stabij1
Kruising labrador  Berner senner1
Kruising Roemenië1
Kruising Yorkshire terrier  Shih Tzu1
Labradoodle5
Labrador Retriever12
Labrador Retriever choclate1
Labrdoodle mini1
Lancashire heeler1
Leeuwhondje1
Lhasa Apso1
Maltezer1
Markiesje2
Mastino1
Mopshond zwart1
Pomeriaan1
Rhodesian Ridgeback1
Schnauzer middelsag1
Sheltie1
Stafford1
Teckel5
Teckel ruwhaar1
Toy poedel1
Welsh corgi 1
Witte herder1
Yorkshire terrier2
119
67 rassen