Stageles bij Dogs&People

Vandaag weer meegekeken bij les 4 van de puppycursus bij Dogs&People in het Amsterdamse Bos.

Een kort verslag van wat er is geoefend en besproken:

Bij het ‘hier komen’ wordt een snoepje weggegooid binnen directe gezichtsafstand van de hond en als de hond na het opeten vanzelf weer bij je terug komt, wordt dat beloond. De hond gaat nadenken over hoe hij het volgende snoepje kan verdienen en kiest dan voor uit zichzelf naar de begeleider toekomen. Als hij dat door heeft, kan je het commando ‘kom’ er aan toevoegen, zodat de hond de beweging naar je toe en het woord ‘kom’ gaat combineren. Beide honden pakken het razendsnel op.

20151018 puppyles bos 011

Annemiek benadrukt dat twee maal twee minuten per dag oefenen meer dan genoeg is en na vandaag is minimaal één rustdag nodig. Geen hondjes pesten door continu oefeningen te doen of de hond tijdens een wandeling 100x te laten komen.

Loslopen: vanwege een eerdere nare ervaring van de één en angst voor grote honden van de ander loopt George nog niet veel los. In deze fase is loslopen goed aan te leren, omdat de puppy’s nog heel erg op ‘hun mensen’ gericht zijn. De neiging om ineens een spoor te volgen is alleen dan een gevaar als de hond erg gespannen is en het jagen aangeboren is. Van volwassen honden kunnen jonge honden veel leren, maar uiteraard moeten de ontmoetingen wel met wederzijds respect plaatsvinden en moet je dicht in de buurt zijn, zodat de hond zo nodig steun kan zoeken.

Spelen is soepel, zacht en ‘rond’. Zijn de honden staccato, hard en ‘hoekig’ met elkaar in de weer, dan is het geen spelen, maar opwinding en overprikkeling. Het is dan beter het spel te onderbreken en de hond op een andere manier (kluifje!) te laten kalmeren.

Het ‘rijden’ op voorwerpen en benen is in deze fase altijd een vorm van spanning. Rustig en zonder toestanden de hond weghalen en iets anders geven waarmee hij spanning kan afbouwen.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s