Over mij

De achtergrond van Hond en Kompas

Mijn naam is Ondine de Hullu en ik ben werkzaam als zelfstandig bedrijfsfysiotherapeut.  Ik adviseer bedrijven en organisaties op het gebied van arbeidsomstandigheden, ergonomie en fysieke belasting en geef trainingen op dat gebied.  Naast het werk ben ik al meer dan 30 jaar betrokken bij o.a. rolstoel- en rollatordansen en via die weg kwam ik al heel vroeg in aanraking met hulphonden.

Mijn belangstelling voor honden en hun gedrag werd steeds groter en ik heb ervaren dat zij mij met hun gedrag vrolijk, blij en tevreden kunnen maken. Door honden te observeren en samen met hen te wandelen, spelen of werken kunnen wij veel leren over onszelf en onze manier van doen. Honden reageren onvoorwaardelijk op het gedrag van mensen en zij zijn meester in het spiegelen: ben ik druk, dan is de hond het ook, ben ik rustig, dan zoekt de hond zijn rust.

080805 Beau water
Beau

Mijn herplaatsingshond Beau ging, als ik haast had om op tijd in de auto te zitten, van alles doen wat veel tijd kost: snuffelen, midden op straat op haar rug liggen rollen, mij uitdagen met een stokje….  Pas als ik rustig was en weer alle aandacht had voor haar was ze bereid om in de auto te stappen! De les die mij door Beau werd geleerd was dat haasten niets help. Gewoon op tijd en in alle rust vertrekken dan kunnen we samen instappen!

Vroeger thuis waren er honden en logeerhonden, ik paste op honden van collega’s en werd opvangadres voor geleidehonden en hulphonden.

logo hulphond

Mijn interesse werd steeds groter en uiteindelijk besloot ik me echt in de hond en zijn gedrag te verdiepen. Ik begon met de module `leren bij honden’ van DogVision en dat smaakte naar meer. Nu volg ik de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij DogVision en daarnaast breid ik mijn kennis steeds verder uit door het volgen van workshops en stages.Omdat ik zelf de positieve effecten ervaar van wandelen, spelen en werken met de hond, wil ik ook graag anderen in de gelegenheid stellen die te beleven.

Die positieve effecten kunnen zijn:
•  lekker buiten zijn en de zinnen verzetten

•  lachen om de capriolen van je hond

•  eigen gedrag terug zien in dat van je hond

•  leren van het gedrag van je hond

•  opperste concentratie als je de hond (en jezelf) iets wilt aanleren

•  de voldoening bij de honden bij jezelf als een spelletje of `trucje’ lukt

Ondine met Kiki
Ondine en Kiki

Door mijn ruim 35-jarige werkervaring als fysiotherapeut, later bedrijfsfysiotherapeut, adviseur en trainer, inclusief ruim 40 jaar vrijwilligerswerk in de gehandicaptensector, bezit ik veel kennis over gedrag van en communicatie met mensen.
Mijn grote interesse in mensen en honden en mijn ervaringen op de verschillende vlakken wil ik graag samenbrengen in Hond en Kompas.

(De naam Kompas heeft te maken met het beroep van mijn vader, officier op de grote handelsvaart. Hieronder een foto van hem als stuurmansleerling met de boxerpup van een tante. )

Pa met boxer (1946)
Pa met boxer (1946)