Naam en commando

Een hond spreekt geen Nederlands en leeft in zijn eigen belevingswereld. Wij willen van alles van de hond en daarvoor moeten we hem bepaalde woorden aanleren.

Met het noemen van zijn naam, mits op de juiste manier aangeleerd en gebruikt, vragen we aandacht. Als die aandacht er is moeten we de hond laten weten wat we van hem willen. Daarvoor gebruiken we commando’s.

Die commando’s moeten betekenis krijgen, want het woord ‘zit’ zegt de hond helemaal niets. Pas als hij vele malen het woord ‘zit’ heeft gehoord op het moment dat hij zat of ging zitten, associeert hij deze dingen en zal uiteindelijk bij het woord ‘zit’ gaan zitten. Zou je van het begin af aan ‘pizza’ zeggen bij het zitten, zal de hond uiteindelijk bij het commando ‘pizza’ gaan zitten. Het is maar net wat je hem aanleert…

zit2

Het is belangrijk bij allerlei dingen die je van een hond wilt een vast commando te gebruiken. Als de hond aan het spelen is en hij hoort zijn naam zal hij misschien even omkijken en dan weer verder spelen. Hoort hij nog tienmaal zijn naam gaat hij zijn naam associëren met lekker blijven doorspelen en mijn baasje laat af en toe weten dat hij er nog is! Wil je dat je hond altijd komt als je hem roept moet je de hond een commando voor ‘hierkomen’ aanleren, bijv. het commando ‘hier’.

Door ontelbaar veel keren, ook na de puppentijd, de hond met stem en evt. voer of een spelletje te belonen voor het bij jou komen en dat altijd te combineren met het woordje hier, zal het hierkomen steeds beter worden. Beloon ook het ‘even inchecken’ tijdens een wandeling: ondanks alle verleidingen om de hond heen, kiest hij er voor even bij jou te komen!!! Dat moment moet je vieren!!!‘Hier ‘betekent een blije baas en een beloning in welke vorm dan ook.

Wees zuinig met het gebruik van de naam van de hond en combineer die naam met het gewenste commando: ‘Bello zit’, ‘Bello pizza’, ‘Bello hier’. Oefen in huis, in de tuin, tijdens het uitlaten, in de duinen. Daarmee ontstaan blije bazen en blije honden!

lig2