Commando aanleren

Een hond spreekt geen Nederlands…

printversie: 2015 Commando aanleren

Een hond communiceert met hondentaal: de stand van kop, staart, lichaam en oren vertelt een andere hond boekdelen. Wegkijken, tongelen (heel snel met een puntje van over de bovenlip strijken), gapen, krabben, een speelbuiging, het is allemaal hondentaal die wij moeten leren herkennen en begrijpen.

En woorden uit onze taal, zoals ‘zit,’ ‘los’, ‘blijf’, ‘nee’, zeggen de hond echt helemaal niets!

Wij moeten stapje voor stapje de hond aanleren wat we bedoelen. De hond leert door associatie, dus dat wat hij doet wordt geassocieerd met de gevolgen, bijv. een woord en een beloning.

Voorbeelden:

 1. Elke keer als de hond met zijn billen op de grond zit (in het begin uitgelokt door een snoepje), krijgt hij een beloning en hoort het woord ‘ZIT’. Hij associeert die houding met ons woord ‘ZIT’ en zal steeds sneller die houding aannemen om de beloning te bemachtigen!
 2. Elke keer als hij enthousiast opspringt om ons te begroeten, in het gezicht te likken en met handen te spelen, hoort hij het woord ‘LAAG’. En hoe harder hij springt, hoe meer hij de beloning krijgt van een steeds vaker en harder uitgesproken ‘LAAG’. Die handen worden steeds leuker omdat ze steeds ‘enthousiaster’ gaan bewegen en duwen. Wat een pret! De hond wordt geweldig beloond en associeert dus zijn springen met het woord ‘LAAG’. En omdat hij de indruk krijgt dat wij dit gedrag enorm waarderen en belonen neemt het gedrag toe!
 3. De hond hangt in een broekspijp, speeltje, hand of voet en we brullen ‘LOS’, ‘LOOOOOOSSSSSS’, ‘NEE, LOS zeg ik toch!´. De hond heeft geen idee wat het woord ‘LOS’ betekent, dus: trekken maar, en hoe harder het baasje terugtrekt, hoe leuker het wordt! De hond wordt fanatiek, het gedrag van vasthouden neemt toe.
 4. De hond mag een trekspelletje spelen en ineens wordt er een snoepje naast zijn neus gehouden. Hij laat het speeltje los en wordt beloond met dat snoepje. Na een paar maal oefenen hoort hij bij moment van loslaten het woord ‘LOS’ en weer volgt de beloning. (Een snoepje of, na een paar seconden rustig wachten, weer verder spelen!) Uiteindelijk combineert de hond het woord ‘LOS’ met loslaten en een beloning krijgen.

Elk commando moeten we dus eerst aanleren en dat gaat het best met oefeningen en beloningssnoepjes, die je later – als het gedrag er goed in zit – kunt weglaten.

De stappen zijn:

 1. Eerst het gedrag uitlokken en belonen, zonder commando, alleen het beloningswoord (Yes, braaf) en een snoepje op het moment dat het gedrag wordt uitgevoerd.
  • Timing is erg belangrijk!
  • Vaak herhalen!
 2. Het gedrag uitlokken en het commando toevoegen OP HET MOMENT DAT HET GEDRAG WORDT UITGEVOERD en direct belonen (stem en snoepje)! De hond associeert zijn gedrag van DAT moment met het commando en een beloning.
  • Vaak herhalen, ook in andere omstandigheden. Eerst op een rustige plek, dan op een andere plek, dan op een plek met meer afleiding, rustig opbouwen.
 3. Na verloop van tijd kan je het commando geven en zal de hond het gewenste gedrag laten zien, zonder dat je het eerst uitlokt.
  • Eerst nog elke keer belonen met een beloningswoord en een brokje
  • Later is alleen het beloningswoord voldoende, maar laat altijd je waardering blijken en beloon af en toe nog eens met een brokje, dan zal de hond het gedrag graag blijven vertonen.

Het vraagt geduld, herhaling, consequent zijn (van alle gezinsleden) en in het begin kilo’s beloningssnoepjes! Maar

‘Jong geleerd is oud gedaan’.

Dus van alle investeringen van nu, heb je allebei een heel hondenleven lang plezier!

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s