Heeft u ook zo’n drukke pup?

Tijdelijke aanbieding:

e-book Drukke pup?

Speciale aanbieding: tijdelijk ook als e-book verkrijgbaar. Bestel in de Kompas Webwinkel of betaal via de betaalknop (vergeet niet uw e-mailadres in te vullen in het betaalproces) en ontvang binnen enkele dagen uw-ebook.

€10,00

 

Een pup heeft per dag 20 tot 23 uur rust nodig!

Over het boek: ‘Drukke pup? Daar is iets aan te doen! 

Een pup is vergelijkbaar met een baby, met als belangrijksDrukkePupCoverte bezigheden: drinken, plassen, poepen en slapen. Een puppy lijkt heel wat ‘ouder’ dan een baby, omdat de pup kan lopen. (Dat is nodig om in geval van nood te kunnen vluchten.) Maar verder zijn hun behoeftes en hun ontwikkeling vergelijkbaar, al gaat het groeiproces bij een puppy natuurlijk veel sneller.

De wereld is vol indrukken: de pup ruikt, ziet en hoort heel veel, hij proeft de wereld met zijn bek, hij wordt volgeladen met nieuwe indrukken, hij moet de mensenwereld en de mensencommunicatie leren begrijpen, hij moet leren waarvoor hij bang moet zijn en waarvoor niet, hij moet leren op commando dingen te doen, zoals zitten, loslaten of blijven, hij moet op speciale plekken plassen en poepen. En hij mag heel veel dingen niet en dat zijn vaak dingen die hij erg leuk vindt en van nature graag doet, zoals bijten en knagen.

Al deze prikkels en nieuwe ervaringen moet hij verwerken. En dat kan alleen tijdens rust.

De indrukken en ervaringen worden dan als het ware vanuit het ‘werkgeheugen’ verwerkt en opgeslagen op de ‘harde schijf,’ zodat de pup bij de volgende actieve periode alweer een stukje wijzer is. Ook heeft de pup veel rust nodig om zijn lichaam te laten groeien en op de juiste wijze te laten ontwikkelen.

Pip na de wandeling
Pip de dag na een lesje met andere honden in een park…

Vaak krijgt de pup veel te veel indrukken en prikkels en veel te weinig rust, zeker in een gezin met kinderen. Iedereen wil de pup zien en aaien en ermee spelen. Ook wordt er (terecht) veel belang gehecht aan een goede socialisatie, zodat de pup aan alles gewend raakt. ’s Morgens naar het schoolplein, dan naar het uitlaatveld, dan weer naar school, misschien ’s middags naar een winkelcentrum en tussendoor heel veel aandacht van mensen en kinderen op straat en thuis.

De pup raakt volkomen overprikkeld, heeft geen tijd meer om het allemaal te verwerken. Hij  kan niet meer tot rust komen. De pup wordt druk, onhandelbaar, gaat slopen en achter broekspijpen aanrennen, in kuiten bijten of veel te wild spelen. En als hij in de bench wordt gezet is het huis te klein. De adrenaline giert door het kleine lijfje en maakt hond en omgeving radeloos en… het richt ook nog eens schade aan in zijn lichaam.

Leren is in zo’n overprikkelde toestand heel lastig, zo niet onmogelijk, dus al die leuke en belangrijke oefeningetjes en het gewone dagelijkse proces van zich leren handhaven in het gezin worden ernstig verstoord. Hier wordt dus helemaal niemand blij van!

Gun de hond rust. Leg hem, na een periode van kort uitlaten, korte socialisatie activiteiten (10 minuten op een drukke markt is meer dan genoeg!), een spelletje of een oefening, met iets lekkers in de bench. Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong. Dat maakt hem rustig en brengt de adrenaline-spiegel omlaag. Waarschijnlijk valt de pup in slaap. Laat hem slapen tot hij zelf weer wakker wordt voor een volgende actieve periode. Leer kinderen dat zij de slapende (of rustende) pup NOOIT mogen storen.

Je moet geen slapende honden wakker maken.

Zo blijft, op het dagelijks gekke kwartiertje na, de rust bewaard, leert de hond zich stapsgewijs handhaven in deze wereld en groeit hij voorspoedig op tot een gezellige, gezonde en gehoorzame hond!

Drukke honden kunnen gebaat zijn bij de RVS-cursus,
werken aan Rust, Vertrouwen en Samenwerking.

Een gedachte over “Heeft u ook zo’n drukke pup?

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s