Is aaien een beloning?

Dat is maar helemaal de vraag.

Uit gewoonte kloppen tantes, oma’s en wildvreemden kleine kinderen op hun hoofd of woelen door hun krullen en de meeste kinderen vinden dat helemaal niets.

Zo gaat het ook met honden en zeker met puppy’s: iedereen vindt het heel normaal om recht op een hond af te lopen, soms druk pratend en gebarend en hem recht aankijkend. Daarna kloppen we de hond eens flink op de kop, aaien over de kop of omhelzen hem! Stevig kloppen op de ribbenkast terwijl we fors over de hond heen buigen komt ook vaak voor.

Wie goed kijkt naar foto’s van aaien is niet leukhonden die beklopt, op hun kop geaaid of omhelsd worden, ziet stresssignalen, zoals bijvoorbeeld oren naar achteren, mond gespannen gesloten, tongelen (even snel een tongpuntje naar buiten en terug), mond aflikken, geeuwen en wegkijken. Ook zie je soms hoe het lichaam wijkt, van de persoon die aait af.

Op deze foto (met toestemming geplaatst) zijn de weggetrokken oren, de strakke mond en de neiging tot wegduiken herkenbaar. Het is soms maar een heel korte en subtiele reactie, maar toch.

Aai je daarentegen langs de zijkant van de hals of borstkas terwijl je zo min mogelijk over de hond hangt, dan zie je soms dat de hond naar je toe komt leunen: “Mmmm, lekker!”

Aaien is dus zeker niet altijd een beloning. Een stembeloning, een goedkeurende, waarderende blik, eventueel een voertje zijn veel grotere beloningen. De allergrootste beloning is: de hond respecteren door rekening te houden met zijn manier van communiceren. En die is subtiel, met kleine veranderingen in houding of snelle signalen! En onze communicatie met honden kan dus ook volstaan met subtiele, kleine gebaren, houdingsveranderingen of gezichtsuitdrukkingen De hond zal ze herkennen en waarderen.

Printversie: Is aaien een beloning

Een gedachte over “Is aaien een beloning?

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s