Scherpe puppytandjes

Die scherpe puppy-tandjes….

printversie: 2015 Scherpe puppytandjes

Puppy’s verkennen de wereld met hun bek en door hun tandjes ‘proeven’ ze of iets leuk is om op te knagen of om op te eten. Handen en voeten zijn daarbij populair, want die ruiken wel heel erg lekker naar ‘de baas’. Maar die scherpe tandjes doen pijn en dus reageer je hier altijd op met ‘au’, wegtrekken, ‘mopperen’ e.d. En dat is – in de ogen van de pup – ontzettend leuk: de pup krijgt aandacht en voor de pup is het een spelletje!

Het is belangrijk dit gedrag zo vroeg mogelijk af te leren, want de puppentandjes zijn scherp en pijnlijk, maar straks wordt het nog erger. Dan is de hond is groter en heeft hij een paar flinke tanden in zijn bek. Een bezoeker die toevallig nogal uitgebreid ‘met zijn handen’ praat, wordt gezien als een geweldige speelkameraad. Hap! En het is niet leuk als er een puber of volwassen hond in je handen hangt!!!

Dus:

 1. Happen in handen is altijd einde spel, einde aandacht. De hond moet leren dat dit gedrag altijd einde van de pret betekent en dat is voor de hond NIET leuk.
  • Luid en duidelijk ‘AU’ roepen, handen onmiddellijk tot vuisten maken en stilhouden en de rug naar de hond toe draaien. (In het nest leren de puppen al waar de grenzen zijn: als een broertje of zusje het spel te hard vindt, piepen ze luid en duidelijk en stoppen het spel! De honden kennen dus deze vorm van communicatie!)
  • Bij voeten: proberen het gedrag te voorkomen door schoenen of sloffen te dragen die niet leuk zijn om in te bijten. (Broekspijpen in sokken, laarsjes.)
 1. Spel, oefening of knuffelsessie direct stoppen en time-out inlassen:
  • Hond negeren of zelf even kortstondig de kamer verlaten.
  • Zonder verdere woorden of omhaal de pup even afzonderen (bench, hal etc.).
 2. Nooit zelf spelletjes spelen met de handen of voeten.
  • Je lokt dan juist het bijtgedrag uit en dan wordt het steeds moeilijker het af te leren. Dus NIEMAND in de omgeving van de pup mag zulke spelletje spelen!
 3. Als het gedrag hardnekkig is of met bovenstaande maatregelen niet stopt, dan proberen het commando ‘ERUIT’ aan te leren.
  • Zorg voor bijzonder lekkere, wat grotere beloningssnoepjes.*)
  • Stop het spel en alle aandacht, houdt handen en voeten stil en gooi een heel lekker snoepje duidelijk zichtbaar een paar meter weg. De hond rent naar het snoepje en het gedrag is onderbroken.
  • Na een aantal keren herhalen het commando ‘ERUIT’ toevoegen op het moment van weggooien.
  • Doe dit ook regelmatig als er niets aan de hand is: de hond zal ‘ERUIT’ gaan associëren met een weggooide beloning en gaan zoeken.
  • Uiteindelijk zal de hond op het commando ‘ERUIT’ stoppen met zijn activiteit en kijken waar het snoepje heen gegooid wordt en dat gaan zoeken en opeten.
  • Dit werkt bijv. ook – mits goed aangeleerd – als de hond los is en je ziet dat de hond buiten jouw bereik iets eet (bijv. poep). Roep ‘ERUIT” en gooi duidelijk zichtbaar een beloning (van enige omvang en erg lekker), een bal of favoriet speeltje weg.

*) Het lijkt nu alsof je het gedrag gaat belonen met een snoepje. Maar dat is de aanleerfase van het commando ‘ERUIT’. Je moet iets doen om het gedrag te onderbreken en dat mag niet wegduwen, trekken, duwen of wat dan ook zijn, omdat dit voor de hond juist belonend werkt!

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s