Waarom eten honden poep?

Poepeten komt veel voor en het is een lastig probleem, omdat wij het vies, onsmakelijk en ongewenst vinden. De honden vinden het alleen maar lekker of proberen er een ander doel mee te bereiken! In dit Engelstalige artikel worden allerlei redenen genoemd en mogelijke manieren om ermee om te gaan.

Enkele redenen zijn:

  • verveling, te weinig uitdaging gedurende de dag
  • aandacht vragen (want die krijgt de hond zeker: Foei! Bah! Laat dat! Nee!)
  • ontoereikend voedsel, te weinig of niet van de juiste samenstelling
  • in de uitwerpselen zitten nog veel bruikbare en nuttige voedingstoffen
  • gezondheidsproblemen

Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goed, uitgebalanceerd dieet*) , voldoende afleiding gedurende de dag en genoeg echte aandacht voor de hond, zodat deze het niet hoeft op te eisen door ongewenst gedrag.

*) (Een tip: voeg yakult toe aan de voeding!!)

Verder helpt het als iedereen hondenpoep zou opruimen. De kans op poep eten en daardoor de smaak te pakken krijgen wordt dan veel minder groot.

Aandacht geven en straffen helpt niet, want elke aandacht, ook negatieve aandacht, draagt bij aan het versterken van het gedrag. Probeer de hond tijdig af te leiden en bezig te houden met een leuk spelletje, de bal of iets lekkers… Als je dat heel consequent doet dan zou de hond zelfs bij het zien/ruiken van een lekker hapje zich naar jou kunnen gaan wenden: “Hé baas, poep, dat betekent een beloning!!!)

Zoals bij elk gedrag wat wij als ongewenst ervaren is het belangrijk dit niet door aandacht te versterken, maar juist ander gedrag (het NIET uitvoeren van het ongewenst gedrag) te belonen.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s