Een lente-les

Het was heerlijk weer en wel 10 graden warmer dan vorige week. Dat is wel zo prettig voor een puppyles. De combinaties waren goed op dreef en er gebeurden weer mooie dingen.

Er waren weer goede vragen:

  • een hond die van enthousiasme huizenhoog opspringt op het moment dat hij bijna mee naar buiten mag.
    • Hang de riem maar terug en laat de hond zich realiseren dat al dat gespring NIET wordt beloond met een wandeling. Al heel snel zal het duidelijk zijn dat op vier poten op de grond staan veel sneller leidt tot aanlijnen en weggaan dan druk gedrag, want wandelen is een grote, zeer effectieve beloning! Dus, bij elke sprong en ook bij elk klein sprongetje: riem weg, einde pret…
  • een hond die pas plast na het wandelen.
    • De honden zijn nog zo jong. Ze lopen wel, maar het zijn nog steeds baby’s en peuters, niet helemaal zindelijk en nog helemaal niet op de hoogte van al onze mensenregels! En de wandeling is zo opwindend, dat het plassen vergeten wordt! Leer de hond consequent op een vaste plek te plassen en poepen en beloon hem daarvoor, met stem, voertjes en… met een wandeling of een spelletje. Plast hij niet, dan ook geen wandeling… Dus eigenlijk 7 stappen terug, naar die eerste dagen en weken: elke keer na eten, spelen en slapen even naar de uitlaatplek en terug naar huis. Heb geduld, het komt goed!

Hulphond in opleiding Ubbens bekeek het allemaal eens rustig en hij mocht af en toe ook laten zien hoe hij het er vanaf bracht. (Zie: www.hulphond.nl voor meer informatie over hulphonden.)

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s