Impuls Controle brengt rust voor baas en hond

De eerste dag van de driedaagse cursus instructeur impuls controle bracht al veel achtergrondinformatie en praktijkoefeningen, die zeker in de lessen toepasbaar zijn.

Het idee van de impulscontrole is om de samenwerking tussen baas (handler) en hond te versterken en de hond zelf te laten nadenken wat van hem verwacht wordt. In het kort gezegd gaat de hond zelf bedenken welk gedrag hem (in het begin van de oefening) voertjes oplevert. Het is dus het niet het geconditioneerd ‘slaafs’ opvolgen van een commando, maar de handler helpt de hond ‘goed’ gedrag te vertonen. (Later, als de hond de bedoeling steeds beter begrijpt, kan het voeren worden afgebouwd.)

Omdat dit alles vanuit rust, aandacht en stilte gebeurt is zelfs een groep van 10 honden bij elkaar heel rustig: geen geblaf, geen gespring, geen gejank en geschreeuw, alleen rustige, volle aandacht tussen handler en hond.14560119_1149733625113376_8952473140172220134_o

De hond leert hierdoor ook veel makkelijker zijn rust te nemen. Dat is in onze maatschappij vol prikkels een heel goede eigenschap. Veel honden zijn overprikkeld door onze manier van leven. alles wat er om de hond heen gebeurt en alles wat in de overvolle agenda  – ook die van de hond! – staat. Dan is het een verademing als je ontspannen op een kleedje mag gaan liggen, nog beloond wordt ook en rustig kan toekijken naar wat er om je heen gebeurt: makkelijk tijdens een hondentraining, maar zeker ook in huis, op visite, in een restaurant e.d.img_4477

Een rustige hond leert beter en sneller, de baas en de omgeving worden er blij van en het is voor allemaal nog gezonder ook, omdat er minder stress ontstaat. Kortom, ik kijk uit naar dag 2 en 3 en mogelijk naar vervolgcursus 2 en 3…

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s