Anders samenwerken met je hond

Het diepste niveau van communicatie is geen communicatie
maar verbinding, zonder woorden, zonder vorm.

Met impulscontrole proberen we zonder (veel) commando’s en met het belonen van gewenst gedrag de hond te helpen om zelf de juiste keuzes te maken.

Voorbeelden:

  • rustig op je kleedje zitten of liggen levert iets op, ronddartelen niet;
  • niet jouw commando laat de hond zitten, maar de hond kiest zelf dat zitten nu de beste optie is;
  • in de hand bijten levert niets op, respect voor de handen wel;
  • voer of een speeltje proberen te pakken levert niets op, rustig afwachten juist wel;
  • opspringen levert niets op, rustig zitten wel.

Liesbeth Hogendoorn heeft daar een hele methodiek voor ontwikkeld en organiseert een driedelige instructeurscursus. Na het volgen van de drie dagen van deel 1 is er een proefserie gestart om de oefeningen uit te proberen en ervaring op te doen. Deel 2 en 3 worden in februari en december 2017 gevolgd.

Het is verrassend hoe snel honden leren welke keuzes iets opleveren en hoe zelfs drukke puppy’s ineens wel heel rustig kunnen liggen en afwachten, i.p.v. als een hyperactief springveertje rond te huppelen. (Zie ook dia’s hieronder.)

Ontspannen honden kunnen veel beter leren en een hond heeft veel rust nodig. De meeste honden krijgen die noodzakelijke rust in onze maatschappij ternauwernood. Doordat de hond zelf moet gaan denken wat er van hem verwacht wordt, is er inspanning nodig. Deze inspanning vermoeit meer dan een lange wandeling! De hond ervaart respect voor zijn eigen denkvermogen, heeft keuzes en wordt moe en tevreden. De kans op ongewenst gedrag (slopen, springen, blaffen) neemt af.

Deze vorm van samenwerken met je hond kan dus helpen meer rust en ontspanning te creëren, sneller gewenst gedrag aan te leren (waardoor ongewenst gedrag afneemt) en de band met je hond te versterken. Het is geschikt voor elk ras en elke leeftijd en ook nog eens heel leuk om te doen!

Zie ook: Impuls Controle Delphi (ICD)

Deze slideshow vereist JavaScript.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s