Hondenfluiten

Een goede manier om honden die op grote afstand zijn, te laten terugkomen (en/of te laten wachten) is de hondenfluit.

Een goede set is via deze link te bestellen: Acme hondenfluiten 

jachtfluit

De ‘lange’ fluit is voor het ‘hier’ commando. Gebruik een ‘riedeltje’ van twee of meer korte stootjes achter elkaar. Aanleren gebeurt stapsgewijs, te beginnen met fluit/beloning-fluit/beloning-fluit/beloning.  Pas als de hond elke keer kijkt als je fluit ga je een stapje verder.

De opbouw is echt stapje voor stapje. Verwacht niet dat na één keer oefenen de hond terug zal komen als hij op grote afstand lekker aan het ravotten is!

Pas ook op voor ‘vervuiling’ van het fluitsignaal. (Dat geldt trouwens ook voor het commando ‘hier’.) Als je blijft fluiten of roepen terwijl de hond overduidelijk NIET komt, leert de hond dat hij lekker kan doorspelen zolang jij fluit of roept. Precies het tegenovergestelde van wat je wilde bereiken.  Dus één keer fluiten (of roepen). Komt de hond niet, ga hem  dan halen of heb geduld totdat de hond jouw kant op kijkt.  Als je die aandacht hebt kan je nog eens – exact op dat moment –  fluiten (of roepen). Uiteraard prijs je de hond de hemel in als hij komt!

Fluit ook eens als je ziet dat de hond spontaan op je af komt rennen. De associatie ‘fluit+bij de baas komen+beloning’ moet heel sterk gemaakt worden, zodat deze in 99% van de gevallen gaat werken.

De ‘scheidsrechtersfluit’ kan gebruikt worden om het commando zit (of wacht) op grote afstand te geven. De hond blijft dan – in de ideale en supergoed getrainde situatie – dáár zitten en wachten waar hij is als jij fluit. Maar dit leer je natuurlijk eerst aan in huis, dichtbij en zonder afleiding.

Wil je alle stappen leren? Boek dan een fluitlesje.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s