Parels rijgen

Printversie: 20190323 Parels

Aandacht is waardevol!

Voor de hond bestaat de wereld uit een enorme hoeveelheid prikkels, zoals geuren, geluiden en bewegingen. De hond moet deze prikkels continu beoordelen: is het eetbaar, kan ik er achteraan jagen, is het gevaarlijk en moet ik vluchten,  of kan ik er naartoe, is het een aantrekkelijke partner of juist niet?

Het is dus een wonder als de hond tussen dat alles door belangstelling heeft voor ons!

 

Die aandacht, die blik naar de baas is heel waardevol, een pareltje in de relatie tussen hond en mens! Dat pareltje gaat nog meer glimmen als de baas terugkijkt en begrijpt! De hond voelt zich ‘gezien en gehoord’ en dat is belangrijk voor een goede vertrouwensband. De hond zal dit gedrag dan ook vaker gaan herhalen, want het levert iets op: aandacht!

Als de baas reageert op de vraag die vaak in deze blik verborgen ligt, dan komt dat de relatie nog meer ten goede. Let wel, niet de bedelende blik van: “Kijk mij met mijn mooie hondenogen, heb ik nu echt niet NOG een lekker koekje verdiend…?”

Maar wel: “Baas, er komt iets aan wat ik spannend vind, moeten we daar iets mee?”, “Baas, ik zie een paar eenden, zal ik jagen of niet?” “Baas, ik zie een hond op ons afkomen, kunnen we misschien een klein beetje meer afstand nemen?”hond aan lijn

Door de leiding te nemen en samen met de hond te reageren op de prikkel – bijvoorbeeld door naar de overkant te lopen, de hond van de eenden af te leiden of door samen rustig en op afstand naar iets ‘engs’ te kijken – leert de hond dat aandacht iets positiefs oplevert en de baas alle ‘problemen’ netjes voorkomt of oplost!

De baas moet dus wel heel goed opletten en naar de hond kijken, om deze mooie momenten ook te zien. Dat lukt niet als de baas tijdens het uitlaten zijn mails checkt op de telefoon. De hond voelt dat er geen aandacht is en zal steeds vaker onzin gaan uithalen. De baas zal hierdoor geïrriteerd raken, want die is uit zijn concentratie. Zo is wandelen met de hond helemaal niet leuk. Nee, inderdaad, de hond denkt er precies zo over: samen wandelen is samen wandelen, met aandacht voor elkaar!

De momenten van aandacht zijn er, altijd, maar je moet ze leren zien. Als de hond losloopt, zie je vaak even een blik achterom, even checken of de baas er nog is en of deze wel volgt. Aan de lijn – als de hond netjes naast je loopt – is het wat lastiger, maar ook dan zoekt de hond regelmatig contact. Jonge honden springen van links naar rechts en lijken helemaal niet te weten dat er iemand aan de andere kant van de lijn meeloopt. Daarom zijn aandachtsoefeningen zo belangrijk.

Start in een rustige, prikkelarme omgeving met aandacht vragen en belonen. Zet de voerbak pas neer na oogcontact. In huis of in de tuin kleine stukjes oefenen met lopen aan de riem MET aandacht en de aandacht ook goed belonen, met de stem, soms met een snoepje. Bij een trekkende hond pas doorlopen (= belonen) als de hond je heeft aangekeken. Bij het uitlaatgebied de riem pas losmaken als de hond je heeft aangekeken, want de allergrootste beloning volgt: losgemaakt worden en mogen rennen!

Als een hond je aankijkt, is dat genieten, want ook de baas voelt zich ‘gezien’!parels rijgen

Zo rijgen de pareltjes zich aaneen tot een lange, prachtige, kostbare, glimmende parelketting!

 

Een gedachte over “Parels rijgen

  1. E. de Hullu 23 maart 2019 / 20:39

    Wat een prachtig poëtisch geschreven verhaal… Een pareltje aan jouw eigen ‘Hond en Kompas’!

    Like

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s