Opruimen

Deze dagen en weken zijn we allemaal verplicht veel thuis. Dan is het nuttig en leuk om je hond eens iets nieuws aan te leren, zoals bijvoorbeeld het opruimen van alle speelgoedbeesten, kluiven en ballen.

Als je zoiets aanleert ben je intensief met je hond bezig en de hond moet erg nadenken. Die uitdaging is goed voor beide partijen. Want ook jij moet goed nadenken over de stappen en goed kijken of je hond echt snapt wat je bedoelt!

We werken van achter naar voren:

 • Speel samen met de hond met een speeltje en neem hem al spelend mee naar de mand of doos waarin  alles moet worden verzameld.
 • Leer de hond – door iets lekkers aan te bieden – dat hij het speeltje laat vallen boven de mand.
 • Als dat verschillende malen goed is gegaan, voeg je er een commando aan toe bijvoorbeeld ‘Ruim op’.  En natuurlijk prijs je hem elke keer de hemel in als het goed gaat en het speeltje echt in de mand belandt!
 • De volgende dag begin je met een herhaling van deze stapjes en dan wordt het een stapje moeilijker: je legt het speeltje een halve meter van de mand en kijkt wat de hond gaat doen:
  • komt de hond het brengen bij de mand biedt je wat lekkers aan en het speeltje ligt in de mand: goed zo!
  • komt de hond nog niet dan ga je het samen oppakken en spelend naar de mand.
 • Herhaal ook dit een aantal malen en misschien kan je al een 2e en 3e speeltje toevoegen.
 • De dag erna herhaal je eerst de allereerste stappen, dan de stappen van de dag ervoor en dan leg je de speeltjes steeds verder weg.
 • In het begin beloon je voor elk opgeruimde speeltje, later pas na twee of drie speeltjes.

Het hangt van de hond af hoe snel deze het snapt en hoe leuk deze het vindt. Maar het hangt natuurlijk ook af van jouw begeleiding! Het is altijd een beetje zoeken naar duidelijke instructies en signalen, die de hond goed kan begrijpen.

In onderstaand filmpje zie je dat Amy erg haar best doet. Maar omdat ik ook film zijn de instructies wat minder duidelijk voor haar…

Kijk heel goed, begeleid met je stem, beloon wat goed is, negeer al het andere gedrag wat de hond kan laten zien. Roep dus niet elk moment ‘nee’… Want als het niet goed gaat, ligt het aan jouw opbouw…!
Als de eerste stappen er echt goed inzitten, komt de rest bijna vanzelf! En als het lukt is het superleuk voor hond en baas! En succes verzekerd als je dit trucje aan anderen laat zien!

Veel plezier!

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s