Spel… of toch niet?

Printversie

Twee pups, van ongeveer dezelfde leeftijd, beginnen enthousiast te spelen.
Bijna iedereen die het ziet zegt: ‘Oh, wat leuk en zo belangrijk voor de socialisatie’.

Maar is dat zo?
Zo lang de bewegingen soepel, rond en vloeiend zijn en het gelijk op gaat, is het spel. Maar ligt één van de twee steeds onder en dendert de ander er overheen, dan is het niet meer leuk.
De ene pup leert dat interactie betekent dat je op je rug wordt gegooid, geen fijne ervaring. De andere pup ervaart dat het heel leuk is om een hond op zijn rug te gooien en wil dat steeds vaker herhalen. Dat is geen goede ervaring, het wordt er geen ‘sociale’ hond van.

Op de laatste foto heeft de linker pup de bovenlip flink opgetrokken. Er zijn ook wat rimpels in de neus te zien. De rechter pup trekt de oren ver naar achteren: angst! Dit is geen spel meer, maar ontaardt in agressie.
Opbreken dus!

Overigens stond Amy al hard te blaffen naast het tweetal. Zij was in deze situatie ‘de derde hond’, waarvan wij veel kunnen leren.
Ook zij wilde dat de interactie stopte en de spanning zou afnemen. Want agressie kan leiden tot verwondingen en dat verzwakt de roedel.

De foto’s werden binnen een halve minuut genomen, het gaat allemaal zo verschrikkelijk snel. Er gebeurt zo veel, het is nauwelijks te volgen en het is lastig de honden te scheiden omdat ze zo beweeglijk zijn.

Maar laat spel nooit (te) lang duren.
Even is leuk en dan je pup ophalen en meenemen, ter bescherming van allemaal!

Meer leren?
Maak eens een afspraak voor een wandeling, waarbij je attent gemaakt wordt op allerlei gedragingen van je hond (en andere honden die we tegenkomen), zodat je de hondencommunicatie steeds beter gaat begrijpen.

Meer weten? Neem gerust contact op of kijk eens rond op www.hondenkompas.nl.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s