De fietskar en de banaan

Wat heeft een banaan nu met een fietskar te maken? Voor Golden retriever Mila alles!

Vorig jaar mislukte een poging haar in de fietskar mee te nemen: te ongeremd, te energiek en de voorbereidende stappen waren voor haar niet goed genoeg. Maar, een nieuw voorjaar, nieuwe kansen.

Het lukte nu al wel de hond in de kamer in de fietskar te krijgen, maar bij elke beweging sprong ze er weer uit.
Dus werd het tijd voor een grondige aanpak.

Beloning
We besloten een banaan in kleine stukjes als beloning te nemen en dat viel in goede aarde. Het is lekker, het vult minder dan de eigen voerbrokken en je kunt met heel veel kleine hap-slik-wegstukjes belonen.

Mini-stapjes
Als Mila in de fietskar ging liggen stak er overal veel Mila uit: kop, voorpoten aan de ene kant, de staart aan de andere kant: ‘Dames, jullie zien toch zeker wel dat deze fietskaar veeeeeeel te klein is voor mij?’
En blijven liggen, ho maar.

Door iedere keer te belonen als ze in de kar stapte en ging liggen, gebeurde dat steeds sneller. Af en toe even een rondje door de kamer om de zinnen te verzetten, maar steeds sneller ging Mila vanzelf, zonder commando, in de kar Het grappige was, dat er veel minder uitstak: Mila ging comfortabel op één heup tegen de zijkant liggen, staart en voorpoten binnenboord!

Mila

Achterkant dicht
Omdat de staart niet meer uitstak, hebben we de achterzijde dicht gemaakt, terwijl er aan de andere zijde werd beloond: gelukt. Bij een rondje door de kamer moesten we wel erg lachen om die verbaasde, nadenkende blik toen Mila achter de kar stond: ‘Huh? Dit was toch eerst ook een ingang?’
Het vrouwtje mocht eerst wel naar de achterzijde lopen, als Mila in de kar lag, maar het aanraken van de rits, was dan weer net een tikkeltje teveel. Het gaat dus echt om mini-stapjes!

Beweging
Uiteindelijk kwamen we zo ver dat met een beloning erbij de kar een heel klein beetje bewogen kon worden. Na bijna drie kwartier oefenen was Mila bekaf en legde ze zelfs af en toe heel even haar kop neer in de kar! Genoeg voor vandaag.


Nog heel veel stapjes te gaan
Nu moeten deze stappen nog een aantal malen herhaald worden en daarna kunnen steeds mini-stapjes worden toegevoegd: wat meer bewegen, echt door de kamer rijden, Mila vastzetten, de voorzijde sluiten, de kar aan de fiets hangen, een paar stappen met de fiets lopen etc. En uiteindelijk zal Mila als een vorstin in de kar achter de fiets kunnen worden vervoerd: op naar mooie avonturen!

Niet Mila! (Nog niet 😉).

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s