De hond is een meester in communicatie. Met soms heel subtiele signalen laat hij precies zien wat hij van de situatie op dat moment vindt. Door goed te leren kijken naar zijn houding, de stand van oren, staart en kop en allerlei andere signalen wordt het eenvoudiger de hond te begrijpen. Hierdoor kan je beter inspelen op zijn gedrag, eventueel – voor ons! – ongewenst gedrag voorkomen en de hond zekerheid, veiligheid en rust bieden. De hond gaat je steeds beter vertrouwen omdat je hem begrijpt en de band wordt sterker!
Hieronder informatie over wegkijken, mondhoek likken, tongelen en een ontmoeting tussen twee honden.
Wegkijken
Wegkijken is een overduidelijke manier waarop een hond aangeeft dat hij niet blij is met wat er op dat specifieke moment gebeurt: een hond die te enthousiast of te dreigend nadert, het nemen van foto, een omarming of iemand die over de hond heenbuigt.
Het neemt ook de spanning weg als twee honden elkaar benaderen, zoals bij de tweede foto.
Mondhoek likken
Wolvenpups benaderen de thuiskomende ouder in een lage houding, onder de kop en likken de mondhoeken om te vragen om het meegebrachte voedsel. Dit gedrag is bij honden geritualiseerd en wordt vaak gezien bij ontmoetingen tussen honden. Een pup geeft hiermee aan: “Ik ben nog maar een pup, ik heb niets kwaads in de zin.”.
Bij volwassen honden is het een teken van ‘actieve submissie’: “Ik accepteer dat jij – op dit moment en in deze situatie – mijn meerdere bent.” Het is belangrijk dat wij deze erkenning van rang accepteren en niet verstoren!

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.
Tongelen
Als een hond iets spannend vindt, komt het tongpuntje razendsnel even naar de neus. Een signaal om goed in de gaten te houden. Er is iets wat de hond onplezierig vindt en wat stress oproept. Hier tongelen twee honden tegelijkertijd omdat iemand over ze heen buigt!

Een tongelende Alasaka Malamute die zich afvraagt hoe hij die gekke toeristen bij de Russische grens tot nog meer knuffels en voer kan verleiden.
Ontmoetingen
U loopt op een trottoir en van de tegengestelde richting nadert een wildvreemde. Wat doet u?
U slaat de ogen neer of kijkt opzij, wijkt een beetje uit en loopt zo door dat u de ander neutraal en op beleefde afstand en zonder deze aan te raken, kan passeren. Stel dat degene die u tegemoetkomt recht op u afloopt en u ongegeneerd in de ogen staart. Hoe voelt dat dan? Inderdaad: bedreigend!
Zo is het ook met honden. Honden communiceren alvast op grote afstand en als ze de vrijheid krijgen (omdat ze los lopen of aan een lange lijn hun eigen weg kunnen bepalen) zullen ze elkaar op veilige afstand passeren. Ze lopen allebei met een boogje.
Kan dat niet, of willen ze toch nader kennis maken, dan zullen ze niet recht op elkaar aflopen, maar elkaar de kans geven onbedreigd dichter bij te komen. Soms is er ineens iets heel interessants om aan te snuffelen, zodat de ander weet dat hij veilig dichterbij kan komen.
In dit filmpje staan beide honden eerst op veilige afstand stil om naar elkaar te kijken en ongetwijfeld hebben ze ook in de verte aan elkaar geroken! De grote hond komt een paar stappen dichterbij en draait dan zijn zijkant naar Amy zijn toe, door te gaan snuffelen. Amy kijkt nog even of ik echt wel in de buurt ben (ze zoekt dus steun!) en nadert dan voorzichtig de andere hond. (Omdat er mensen aankwamen ben ik daar – om privacyredenen- gestopt met filmen).
Op de foto’s is de uiteindelijke ontmoeting te zien, heel rustig, in boogjes en heel beleefd. Na wat snuffelen wandelde iedere hond gewoon weer verder.
Klik op de foto’s voor een grotere weergave.
Printversie: 2015 Ontmoeting en communicatie
In dit album staan foto’s die zijn gemaakt tijdens twee ontmoetingen van twee samen wandelende honden, eerst met één andere hond, dan met twee andere honden. In de opmerkingen bij de foto’s wordt iets verteld over de communicatie, bestaande uit houding, gedrag en stresssignalen.

http://myalbum.com/embed/ocO9afmZ88Y2
Lees verder: Wat zegt mijn hond? en Signalen zien en begrijpen
2 gedachtes over “Communicatie: wat vertelt mijn hond?”