Agressie-ladder

Een hond zal alleen agressief gedrag vertonen, als er geen andere keuze is. Agressie levert namelijk in een roedel niets op, het geeft alleen maar kans op verwondingen en dus op verzwakking van de groep!

Daarom hebben honden veel communicatiemogelijkheden om de ander duidelijk te maken dat deze afstand moet houden. Onderling verloopt deze communicatie vaak probleemloos.

Al op grote afstand kunnen honden elkaar vertellen, dat ze niets van elkaar te vrezen hebben, bijv. door wegkijken (de ogen, de hele kop en soms het hele lichaam van de ander wegdraaien). Ook zullen honden elkaar vaak met een boogje benaderen, dat is ‘beleefder’ dan recht op de ander aflopen.

Maar de communicatie tussen mens en hond loopt soms wat minder soepel, omdat de hond onze taal niet verstaat, maar vooral omdat wij de subtiele communicatie van de hond vaak niet herkennen.

Als iemand ons niet verstaat, gaan we steeds harder en soms ook agressiever praten! Als wij (of een andere hond) de hond niet verstaan zal deze naar steeds ‘hardere’ middelen grijpen.  En uiteindelijk… bijten want…. ‘wie niet horen wil, moet voelen’

In dit figuur zijn de opeenvolgende gedragingen goed weergegeven:

ladder final
Illustratie Marieke Noordhuis

Eerst gapen, knipperen en tongelen (snelle beweging van puntje van de tong richting neuspunt), dan wegkijken, wegdraaien en zitten met geheven poot. Daarna  volgen steeds meer angstige gedragingen zoals weglopen, kruipen met de oren naar achteren, de staart tussen de benen trekken en liggen. En pas daarna komen de meer agressieve gedragingen: verstijven, aanstaren, grommen, snappen (in de lucht happen) en het echte bijten.

Als een hond dus bijt, heeft iemand alle voorgaande signalen gemist…!!!

Door goed naar je hond te kijken, leer je de signalen herkennen. Op die manier kan jij er, als verantwoordelijke, voor zorgen dat de hond zo min mogelijk in – voor de hond -stressvolle, bedreigende situaties komt.

En let op… wat wij als heel gewoon, ontspannen en veilig ervaren, kan voor de hond veel stress geven. Denk aan een drukke verjaarsvisite met allemaal benen, handen en kinderhandjes die de hond willen vastpakken en omhelzen. Reuze leuk en gezellig allemaal, maar voor de hond kan dit zeer bedreigend zijn en dan liggen uitvallen en bijten op de loer!

Kleine kinderen (onder de 12 jaar)  zijn meestal niet in staat om hondengedrag te interpreteren en mogen dus NOOIT zonder toezicht met de hond alleen zijn. Ze mogen geen trekspelletjes doen (het opwindingsniveau van de hond neemt toe en daarmee de stress), geen speeltjes of eten uit de bek proberen te halen, de hond niet omhelzen en de hond nooit storen als hij ligt te slapen, op een bot knaagt of slaapt!

Zie ook hier.

 

 

 

Een gedachte over “Agressie-ladder

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s