Op de bank? Of toch niet…

Ieder gezin heeft huisregels, ongeschreven wetten waar de gezinsleden zich aan houden. Dat valt niet altijd mee: kinderen moet je deze regels aanleren, kleuters en pubers gaan regelmatig eens uitproberen of de regels ook op te rekken zijn….

Voor honden geldt het hetzelfde. Als de hond in het nieuwe huisgezin aankomt, kent hij de regels niet en mensentaal verstaat hij ook al niet… Dus het is een uitdaging om hem regels en grenzen aan te leren. Want met “Nee, je mag niet op de bank” kan die leuke, vrolijke pup helemaal niets. Integendeel: “Hé, ik heb aandacht als ik tegen de bank op klim, dat ga ik nog eens proberen…”

Of de hond op de bank mag of niet is een zaak van het gezin.hond op bank

Het ene huishouden vindt het geweldig, hoe meer hond op de bank, hoe beter. Andere gezinnen willen het absoluut niet en het één is niet beter dan het ander! (zie ook: Waarom wil een hond op de bank?)

Maar als de hond niet op de bank mag, dan mag deze ook als puppy niet op de bank! Het is zo leuk om dat kleine harige bolletje lekker op schoot te nemen en aan te halen.puppy
Maar… de pup wordt groot en weegt straks misschien wel 30 kg… Is het dan nog leuk om hem op schoot te hebben? En hoe leg je het aan de de hond uit? Wat altijd mocht, mag nu opeens niet meer….???

De frustratie bij de hond kan oplopen. Hij begrijpt niet wat hij fout heeft gedaan, waardoor hij nu steeds van de bank gejaagd wordt. En frustratie kan leiden tot heel vervelend, soms zelfs agressief gedrag!

Dus… als de pup in een huis komt, waar de bank het domein van de mensen is en niet van de hond, dan is het slim om dit vanaf dag 1 in te voeren. NIET op de bank, NOOIT op de bank, met NIEMAND op de bank…

Wat dan wel?

  • aanhalen en spelen met de hond op de grond;
  • ander gedrag aanleren:
    • dus de hond direct met stem en evt. een voertje of spelletje belonen als hij niet tegen de bank op staat, maar met vier poten op de grond staat, of gaat zitten of liggen of… naar zijn eigen plekje gaat om daar lekker te slapen;
  • consequent zijn;
  • pogingen van de hond om tegen de bank op te klimmen of springen NIET belonen met heel veel ‘aandacht’ in de vorm van  roepen en ‘corrigeren’, want elk gedrag dat aandacht krijgt wordt versterkt!!!
    • De hond rustig weghalen of weglokken en iets anders laten doen wat je wel kunt belonen: alternatief gedrag aanleren.
  • zorg voor voldoende comfortabele ligplekken voor de hond.
    hond voor de bank

Iedere hond kan grenzen en beperkingen, regels en gewoontes leren! Maar het vraagt wel creativiteit, geduld en een strakke regie!

Veel succes!

 

Een gedachte over “Op de bank? Of toch niet…

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s