Waarom wil een hond op de bank?

Een hond ligt graag op de bank, vooral omdat het gewoon zo lekker ligt.op de bank

Daarnaast heb je vanaf de bank en mooi overzicht en… de bank ruikt zo heerlijk naar mens! Vooral als je alleen bent is dat heel erg troostend, veilig en comfortabel!

Maar is een hond die op de bank ligt dan dominant?

Dat hangt ervan af.
In de – grotendeels achterhaalde – stromingen die spreken over ‘de dominante hond’ wordt dit wel gezegd en wordt het dus ook sterk afgeraden om een hond op de bank te laten liggen. Maar hier kunnen wel kanttekeningen bij worden geplaatst.

Als de hond opgroeit in een huishouden waar regels, hiërarchie en leiding onduidelijk zijn, dan zal de hond zelf initiatieven gaan nemen om ‘de roedel’ (het gezin) veilig te stellen. Hij neemt de leiding over en daarbij kan een hoge positie (op de bank) tanden blootmeehelpen om zijn leiderschap zichtbaar te maken. In heel ernstige situaties zal dit zelfs gepaard gaan met vormen van agressie waarbij de hond met grommen, snappen en zelfs bijten bepaalt of er iemand op de bank mag gaan zitten!

Maar in de meeste gevallen liggen honden op de bank omdat het gewoon fijn is. Maar als een gezin dat niet wil, is het ook heel goed te voorkomen. (Lees daarvoor: Op de bank of toch niet…?). Daarvoor zijn goed leiderschap, duidelijke regels en een consequente aanpak noodzakelijk. En in zo’n gezinssituatie zal de hond nooit verantwoordelijkheid hoeven te nemen en zal agressie rondom de bank niet optreden.

Zorg uiteraard wel voor voldoende lekkere eigen slaapplekken voor de hond en laat de hond niet te vaak en te lang alleen….

2 gedachtes over “Waarom wil een hond op de bank?

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s