Wie voedt wie op?

We doen erg ons best om de hond op te voeden, zodat deze komt als je hem roept of gaat zitten als je dat vraagt.

Maar hoeveel commando’s volgen wij zelf eigenlijk op?

  • De hond trekt aan de lijn en zonder het te merken geven we hem nog een metertje (flex) lijn en dan nog eens een armlengte extra… We hebben keurig het commando: ‘geef mij ruimte’ opgevolgd…
  • De hond spring tegen ons op en we roepen: ‘nee, laag!’ en gebaren heftig met onze handen: hoera, het baasje, maar ook de buurman, het bezoek en mensen op straat kennen het commando: ‘geef mij aandacht!’
  • De hond staat te springen en druk te doen voor de deur en die doen we open: de hond gaf het commando ‘open de deur’ en wij volgden dat keurig op.
  • De hond komt naast ons zitten of staan en we beginnen te aaien: commando ‘aai mij’…
  • De hond legt een bal of ander speeltje voor ons neer en zonder na te denken pakken we het aan en gooien het weg of spelen een trekspelletje. Het commando ‘speel’ is weer perfect uitgevoerd.

Door eens op deze manier naar hondengedrag te kijken, wordt het ineens duidelijk waarom het soms zo lastig is om ‘ongewenst’ gedrag af te leren.

Als de hond 99x succes heeft met trekken aan de lijn, dan is het heel lastig om te leren om niet te trekken. Die paar keren serieus oefenen wegen niet op tegen 99x succes! En dat geldt natuurlijk ook voor opspringen, aandacht vragen e.d.

Als in de boeken staat dat de baas het initiatief moet nemen tot spel en je gaat je daar ineens aan houden, raakt de hond erg gefrustreerd en verward omdat je niet meer reageert op zijn commando ‘speel’! Hij gaat dus alles uit de kast halen om je wel zo ver te krijgen…En… meestal met succes! Want er is altijd wel iemand die dat uiteindelijk niet kan weerstaan en toch de bal even weggooit!  En wat succes heeft, wordt herhaald…

Veel van het gedrag dat wij als ‘ongewenst’ beschouwen is ‘natuurlijk’ gedrag of door onszelf aangeleerd gedrag, omdat we de hond geen duidelijke grenzen hebben aangegeven of regels hebben aangeleerd. Integendeel, we hebben zijn commando’s steeds feilloos opgevolgd. En omdat gewoontes afleren lastiger is dan aanleren, hebben we dan ‘een uitdaging’.

Begin daarbij met het eigen gedrag (en dat van de gezinsleden) aan te passen, dan zal het gedrag van de hond vanzelf volgen.

Want het is natuurlijk niet eerlijk om de hond te ‘straffen’ voor dingen die we zelf hebben toegelaten en aangeleerd!

cropped-20150921-zippo-008.jpg

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s