Alleen zijn

Kan een hond alleen zijn? Het wetenschappelijk verantwoorde antwoord op deze vraag is: “Nee”. Een hond is een roedeldier en heeft sociale interactie nodig. Hij is vergelijkbaar met een kind van drie jaar en aangewezen op de bescherming van zijn ouders. Welke ouder zou een peuter van drie jaar een uur, een halve of zelfs een hele dag alleen laten?

In onze maatschappij is de roedel het gezin en de hond is de ‘ranglaagste’ en volledig van ons afhankelijk. Als wij de hond alleen laten gaan we naar school, werk of andere bezigheden. Daar vinden we sociale interactie, afleiding, uitdagingen en… als het nodig is, vinden we meestal ook wel een wc. Als we die niet vinden, dan voelen we ons niet echt prettig.

De hond laten we alleen achter in een huis, zonder sociale interactie, zonder de steun van zijn roedelgenoten, zonder uitdagingen of alleen zijnafleiding en… als hij moet plassen, dan….

De hond zal zich dus alleen, eenzaam en onzeker voelen, zich vervelen, gefrustreerd raken en als zijn blaas zich dan ook nog meldt, wordt het wel erg lastig om braaf en stil in een mand te blijven liggen.

Het is dus niet verwonderlijk dat veel honden moeite hebben met alleen zijn: ze jammeren, piepen, blaffen en gaan soms slopen. Dat slopen kan echt heel ernstige vormen aannemen! Traptredes, tafelpoten, afstandsbedieningen, tablets, kabels, kussens en banken zijn niet bestand tegen de tanden van een gefrustreerde hond.

Als de hond toch alleen moet blijven, denk dan aan het volgende:

  • Beperk de tijd.
  • Laat de hond van te voren goed uit.
  • Zorg dat hij ook ‘geestelijk’ vermoeid is.
  • Zorg voor veilig kauwspeelgoed.
  • Zorg voor een rustige, prettige plek.
  • Geef iets wat ‘lekker’ naar u ruikt (vuile sokken…!)
  • Zet een zacht achtergrond geluid aan van radio of tv.
  • Bouw het alleen zijn van jongs af aan in kleine stapjes op.
  • Denk ook aan hondenopvang, hondenuitlaatdiensten e.d.

Een hond die te vaak en te lang alleen moet zijn, en hierdoor gefrustreerd raakt, kan  allerlei vormen van ongewenst gedrag ontwikkelen. Denk dus goed na of de hond alleen moet blijven en zo ja, hoe vaak en hoe lang, want: voorkomen is beter dan genezen!

coming home                      coming home 2

 

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s