Vaardigheden om te (over)leven

Honden zijn heel vaardig in het overleven en ze hebben uitstekende communicatievaardigheden. Maar in onze mensenmaatschappij is het soms erg lastig om deze vaardigheden goed te gebruiken.

Tijdens een tweedaags seminar van Sheila Harper over ‘Real Life Skills’ werden we meegenomen naar de wereld van de hond.

Definitie van Life Skills:

Life skills are abilities for adaptive and positive behaviour that enable individuals to deal effectively with the demands and challenges of life.

We werden uitgenodigd om na te denken over o.a. de volgende vragen:

Hoe ziet de hond onze wereld en welke vaardigheden heeft de hond nodig om te kunnen omgaan met alle situaties waarin wij de hond brengen?
Waarom laat de ene hond geweldige communicatievaardigheden zien en de andere niet? Of in de ene situatie wel en in de andere situatie niet?
Ontbreken de vaardigheden of hebben wij ze vervangen door ander gedrag (onder commando) of is de hond door gezondheidsproblemen of een te hoog stressniveau niet in staat de vaardigheden te gebruiken?

Daarnaast ging Sheila uitgebreid in op de manier waarop wij de hond kunnen helpen zijn vaardigheden te ontwikkelen en te gebruiken. En dat is niet door training of in scene zetten van situaties en al helemaal niet door de hond te testen (‘Even kijken of hij het aankan…’).

Wat we wel kunnen doen is goed (heel erg goed en dan nog beter) naar de hond kijken en zijn signalen waarnemen!

Afstand bewaren en de tijd nemen zijn belangrijke gereedschappen om de hond in de gelegenheid te stellen met een voor hem lastige situatie om te gaan. Zo kunnen we faciliteren dat hij gebruik maakt van zijn vaardigheden en deze, door positieve ervaringen, verder ontwikkelt.

Elk moment dat je met je hond doorbrengt moet tijd van de hond zijn, dus volle aandacht voor de hond en zijn beleving van de wereld om hem heen.

De hond heeft tijd nodig om:

  • te denken
  • nieuwe dingen te verwerken
  • te onderzoeken
  • te snuffelen

Dus wat wij moeten kunnen opbrengen is…. geduld!

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s