Gezond gewicht

Het lijkt wel of sommige honden altijd honger hebben en het blijft lastig om die mooie, smekende ogen te weerstaan.

‘Ach, dat ene stukje kaas of worst, als je in de keuken bezig bent, dat maakt toch niet uit?’ Nee, inderdaad, als het daarbij bleef en de hoeveelheid voer wordt aangepast, dan maakt het niet uit.

Maar ongemerkt krijgen honden soms veel te veel voedsel binnen: beloningssnoepjes, iets lekkers om op te kluiven, ‘tandenborstels’ (dental snack) en nog veel meer. Als ze dan ook nog eens weinig actief zijn, dan worden ze geleidelijk aan dikker en dikker.snacks

Overgewicht

Overgewicht leidt, net als bij mensen, tot een hoger risico op allerlei ziektes en de gewrichten worden extra zwaar belast. De hond wordt minder actief omdat bewegen hem meer moeite kost en op den duur ook pijn gaat doen. Door de inactiviteit wordt de kans op gewichtstoename nog groter.

Voer

Hondenvoer wordt zeer zorgvuldig samengesteld, zodat een hond alles binnenkrijgt wat deze nodig heeft. Krijgt de hond vers vlees, dan moet dit worden aangevuld met allerlei extra stoffen, zodat een volwaardig dieet ontstaat. Een hond is namelijk wel van oorsprong een vleeseter (inclusief botten, merg, bindweefsel, ingewanden met voedselresten en huid), maar is door de domesticatie (de ontwikkeling van wolf tot gezelschapshond) gaan leven van het afval, dat mensen achterlieten of voor de hond bewaarden. Het is nog niet zo heel lang geleden, dat honden werden gevoed met de restjes van tafel en ‘hondenvoer’ niet eens bestond.

Op de verpakking van hondenvoer staat beschreven hoeveel een hond per dag moet eten. Maar die hoeveelheden zijn natuurlijk richtlijnen. Als er staat dat een hond tussen de 15 en 25 kg 200 gram moet krijgen, dan maakt het natuurlijk wel uit of de hond 15 kg weegt of 25… En een hond van 15 kg die de hele dag in de weer is en lange wandelingen maakt of andere activiteiten doet, heeft misschien wel meer nodig dan de hond van 25 kg, die voornamelijk als vloerkleed dient en bijna de hele dag ligt te slapen. (En uiteraard is het voor de fabrikant van voer handig als iedereen het maximum aan voer geeft, want dan is de zak sneller leeg en moet er nieuw voer worden gekocht!)

gewicht final
Illustratie van Marieke Noordhuis

Voeren ‘met het oog’ en ‘op gevoel’

Daarom is het belangrijk om te voeren ‘met het oog’ en de hoeveelheid voer aan te passen aan de conditie en de activiteiten van de hond. Oogt de hond dik? Dan een tijdje wat minder voer. De maaltijd aanvullen met (afgespoelde) sperziebonen uit blik en desperziebonen hond zal afvallen!!! Een beetje meer bewegen helpt natuurlijk ook mee.

Is hij mager of is er heel veel drukte en activiteit? Dan misschien even wat meer.

Maar het is niet bij elke hond goed te zien of hij te dik is of juist te mager of precies goed. Dus is het belangrijk om te voelen: de ribben moeten goed voelbaar zijn! Als je aan de zijkant over de borstkas wrijft moet je de ribben bijna zo goed kunnen voelen als de knokkels van je hand. Als je de ribben echt ziet, dan is de hond te mager.

De hond moet een zichtbare taille hebben en de buiklijn moet na de ribbenkast omhoog lopen.

Valt een hond in korte tijd erg af of wordt hij plotseling veel dikker en slomer, dan is het altijd goed even langs de dierenarts te gaan!

3 gedachtes over “Gezond gewicht

  1. ernaaarsen 7 september 2017 / 19:44

    🙂 Als ik naar de kapper ben geweest ben ik altijd meteen 10 kg lichter
    [image1.JPG]
    Groetjes Erna

    Geliked door 1 persoon

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s