Cursus Hond in Zorg, dag 1.

Vandaag een erg leuke cursusdag gevolgd bij Ciska Landweert (Kynocoaching) en Nikki Retheimer (Stichting Contacthond).

Door de al aanwezige basiskennis, was het voor mij veel nuttige herhaling en opfrissing en meer dan voldoende nieuwe zienswijzen, interpretaties en feiten. Nooit geweten dat Florence Nightengale al heeft gepleit voor meer dieren in de zorg en haar eigen papegaaien mee nam, zodat de patiënten wat afleiding hadden.

De wetenschap der kynologie kent de stresssignalen, de Noorse Turid Rugaas noemt dezelfde gedragingen kalmerende signalen. De slimme oplossing is om het allemaal communicatie-signalen te noemen. Tenslotte is het doel van de signalen om de ander iets duidelijk te maken en daardoor conflicten te voorkomen. Zolang de andere hond(en) of wij maar alert zijn en adequaat reageren op deze signalen hoeft de ladder van agressie niet te worden beklommen.

Ladder agression

(Klik Ladder_Aggression_Revised voor volledig en leesbaar bestand.)

Turid Rugaas voegde aan de wetenschappelijke ladder (beginnend met verstarren, aanstaren, borstelen) de kalmerende signalen toe: de ladder begint dus al bij wegkijken, tongelen, gapen, wegdraaien, weglopen e.d. Een prachtige samenvoeging van de wetenschappelijke inzichten en de vernieuwende inzichten (hoewel alweer enige decennia oud) van Turid.  Want door deze subtiele communicatie wordt al heel veel tussen de honden opgelost.

Aan ons als begeleiders de taak, om honden die deze signalen laten te zien te helpen door de situatie te veranderen. Bijvoorbeeld door oogcontact te verbreken, een ruime bocht te maken, dreigende handen te (laten) terugtrekken of iemand uit te nodigen om rechtop te gaan staan i.p.v. over de hond gebogen. Dit geldt altijd, maar bij uitstek bij het inzetten van een hond in de zorg. Het moet altijd een win-win situatie zijn.

Morgen weer een dag, met vast weer veel leerzame informatie, films en opdrachten!

Een gedachte over “Cursus Hond in Zorg, dag 1.

  1. ernaaarsen 7 november 2015 / 20:10

    Slim gevonden ja communicatie signalen!

    Like

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s