Elke hond is een cadeautje

© Hond en Kompas 2021
Delen mag, maar uitsluitend met bronvermelding.
Printversie

Elke hond is een cadeautje

Of het nu een pup is, regelrecht uit het nest, een jonge hond of een oudere herplaatser, elke hond is een kostbaar en zorgvuldig ingepakt geschenk en jij mag het uitpakken!

Om het geschenk zitten vele lagen papier: mooi geschenkpapier, vergeelde oude kranten die met veel te veel plakband zitten vastgeplakt, grauw pakpapier, elke laag is weer anders. En bij elke laag is het een verrassing hoe lang je erover doet om die te verwijderen en vooral, wat er dan tevoorschijn komt.

In deze tijd zijn we zo gewend aan ‘plug-and-play’: online bestellen, de volgende dag (of zelfs op dezelfde dag) in huis, doos openmaken en je hebt een kant-en-klaar product. En werkt het niet onmiddellijk zoals wij wensen dan gaat het eenvoudig retour…

Maar zo werkt het niet bij een hond.
Een hond moet wennen en leren. En dat moeten wij ook!

Bij een puppy gaat de ontwikkeling razendsnel: bijna elke ochtend heeft je pup weer een nieuwe ontwikkelingsfase bereikt en moet jij jezelf opnieuw instellen! En je bent de eerste weken bijna dag en nacht bezig om de hond te helpen zich te vormen naar jouw ideaalbeeld. Bijna alles wat voor de hond ‘natuurlijk’ gedrag is, vinden wij mensen ‘ongewenst’ gedrag. De juiste omgangsvormen moeten stap voor stap worden aangeleerd.

Bij een oudere hond en zeker bij honden ‘met een rugzakje’ moet vertrouwen worden gewonnen en moeten nieuwe gewoontes worden aangeleerd en wellicht ook dingen worden afgeleerd. Dat gaat niet in een dag, een week of een maand…. Dat kost tijd, veel tijd…

Soms ben je wanhopig omdat de verpakking niet los wil en heb je hulp nodig, soms gaan de ontwikkelingen zo snel, dat je vergeet door welke moeilijke lagen je bent heengegaan! Bedenk ook dat de hond hetzelfde kan ervaren: hij pakt jou ook uit….

Als je de hond ziet als een cadeautje en je erop vertrouwt dat ergens, onder al die lagen papier jouw ideale hond verstopt zit, dan kan je met plezier steeds verder gaan met uitpakken en je verwonderen over wat er elke keer tevoorschijn komt.

En dan heb je jouw hond die past in jouw leven, maar ook een hond met een eigen karakter, met leuke en minder leuke eigenschappen, met vrolijke en dolle uurtjes, met ondeugende streken en momenten van aanhankelijkheid, een hond die blindelings op jou vertrouwt en jouw steun en toeverlaat is!

Een cadeau van onschatbare waarde.

Met dank aan Annemiek van Daalen van Dogs & People die mij dit inzicht schonk toen zij mij ondersteunde met herplaatser Beau.

Beau

Een gedachte over “Elke hond is een cadeautje

  1. E de Hullu 8 februari 2021 / 10:24

    Wat een waardevol en ontroerend verhaal.
    Heel leerzaam.

    Like

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s