Hyper-de-piep, maar geen ‘hoera’!

Printversie

Er zijn honden met veel energie, die bijna altijd ‘aan’ staan. Een normale reactie hierop is dat de eigenaren zoeken naar activiteiten om die energie kwijt te raken. Maar de keuze welke activiteit geschikt is, is nog niet zo eenvoudig.

‘Aan’staan

Sommige honden zijn de hele dag alert en actief. Dit heeft met ras- en karaktereigenschappen te maken. Maar er zit ook wel wat opvoeding bij: heeft de hond tijdens het opgroeien voldoende rust gehad en heeft deze geleerd zich te ontspannen, ook als er wellicht drukte om hem heen is?

Rust

Denk eens aan het aantal uren van een dag dat een baby in het wiegje ligt. En aan de verplichte dutjes van peuters en kleuters, al vinden zij zichzelf beslist niet moe. En denk eens aan het gedrag van een peuter, die zijn broodnodige middagslaapje een keer niet heeft gehad… Vergelijk dat gedrag eens met ‘het dolle kwartiertje’ van de hond of al het ‘ongewenste’ gedrag dat een hond soms ineens gaat vertonen. (Slopen, happen, overmatig blaffen e.d.).

Rust, reinheid en regelmaat: ook een hond is hierbij gebaat.

Stresshormonen

Bij opwinding en stress komen ‘stresshormonen’ vrij. Heel handig, als je moet vluchten voor gevaar of moet vechten met indringers. Na zo’n ‘evenement’ kost het uren of zelfs dagen om het niveau van deze stresshormonen en hun invloed op het lichaam weer ongedaan te maken. Blijft het niveau te hoog, dan ontstaat er steeds meer onrust en uiteindelijk ook schade in het lichaam.

Een kind slaapt slecht vóór een verjaardag door de opwinding en na de verjaardag ook niet door alle indrukken en belevenissen… Na een aantal dagen is het ritme wel hersteld. Tenzij… de verjaardag bijvoorbeeld in december valt en Sinterklaas en Kerstfeesten thuis en op school het opwindingsniveau hooghouden!

Als een volwassene heel veel ballen in de lucht moet houden in combinatie met misschien wat minder leuke situaties op het werk of thuis leidt dit eveneens tot verstoring van de balans. Bij mensen denken we dan aan een ‘burn-out’, maar bij dieren werkt dit hetzelfde.

Natuurlijk, een beetje opwinding mag best, anders wordt het leven saai. Maar… met mate! En afgewisseld met voldoende rust.

Hondensport

Er zijn heel veel soorten hondensport en ze worden op veel manieren gegeven.

Soms zijn er meerdere trainingen tegelijk op één terrein. Op dit terrein zijn dus veel opgewonden honden en enthousiaste en/of nerveuze baasjes, die graag willen dat hun hond goed presteert.

Gelukkig kunnen wij al die stress en opwinding niet zo goed ruiken, maar de hond wel. Het niveau van opwinding gaat omhoog. Dan ziet de hond allerlei spannende uitdagingen: andere honden, mensen, toestellen of hindernissen en hij moet ook nog eens braaf op zijn beurt wachten… Pfff, we vragen nogal wat van de hond…

Bij een aantal honden leidt dit tot zo’n hoog niveau van opwinding, dat er ongewenst gedrag kan optreden: trekken en springen aan de lijn, overmatig blaffen, happen en bijten, bijvoorbeeld naar de riem, naar de eigenaar of naar andere mensen en honden op het terrein. De stress bij de baas loopt dan ook op en dat werkt niet rustgevend voor de hond, in tegendeel…

Sommige honden kunnen hier allemaal wel mee omgaan, maar andere honden beslist niet. Zeker de honden die van nature al snel ‘aan’staan, doe je geen plezier met dit soort activiteiten.

Eigenlijk hoopte je de overtollige energie van de hond kwijt te raken, maar het tegenovergestelde wordt bereikt: opwinding, stress, geen rust meer kunnen nemen, ongewenst gedrag…

Wat dan wel?

Activiteiten waarbij de hond zijn neus moet gebruiken werken kalmerend en zijn vermoeiend. (De aanwezigheid van andere (opgewonden) honden en mensen is voor de hond niet van meerwaarde!)

Denk aan:

En verder…

Na een leuke activiteit is rust nodig om alles te verwerken en weer te herstellen. Doseer de opwindende activiteiten en zorg ervoor dat de hond de gelegenheid heeft zich ergens terug te trekken en voldoende te rusten. Houd er rekening mee dat na (te) veel en (te) grote opwinding het enkele dagen kan duren voordat de hond volledig is hersteld.

En die opwinding is lang niet altijd een hondenactiviteit: ook een drukke verjaardag, een verbouwing, examen-of sollicitatiestress, ziekte of ruzie… de hond krijgt het allemaal mee….

Kijk goed naar je hond: en leer zijn gedrag herkennen en interpreteren. Daar heb je allebei voordeel van.

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s