Tongelen, een stress-signaal

Tongelen is het snel aan de neus likken en is één van de stress-signalen die honden laten zien.

In de foto’s hieronder is dit bij hulphond Kaiko goed te zien. Een stress-signaal betekent dat de hond iets (de situatie, een geluid, een luchtje, een gebeurtenis, een houding of een actie van een andere hond of van een mens) spannend vindt.

Iedere hond doet dit en het zegt niets over de stress-bestendigheid van de hond. Maar het geeft wel even aan dat er iets spannends is.

Andere signalen zijn wegkijken, schudden, gapen, krabben, ineens ontzettend snuffelen, graven of de andere kant oplopen!

Herken je dit soort signalen niet, dan kan je ongemerkt een hond in een situatie brengen die hij niet (meer) aan kan. En als de hond zich ernstig bedreigd voelt, kan hij reageren met agressie! Dus… opletten en goed naar je hond kijken!

Waarom Kaiko hier tongelt? Waarschijnlijk omdat het toch spannend is om op een stronk te liggen en gefotografeerd te worden. (De camera staart je aan en dat is in hondentaal een bedreiging!) Ook lagen er twee honden naast hem en dat roept eveneens spanning op.

De drie kleine foto’s laten Kaiko zien in een volledig ontspannen houding met een open bek (links), in een iets meer gespannen houding (bek dicht, kop iets alerter, midden) en weer aan het tongelen (rechts). Een toevalstreffer, deze serie, want deze veranderingen in uitdrukking gaan razendsnel! Tijdens deze serie waren de andere honden in de verte met iets bezig en dat werd door Kaiko nauwkeurig geobserveerd!

Wat zegt mijn hond?Communicatie en Signalen zien en begrijpen

2 gedachtes over “Tongelen, een stress-signaal

  1. ernaaarsen 19 februari 2016 / 20:51

    Ja mooi!

    Groetjes, Erna & 🐕

    Like

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s