Communicatie: herken de signalen!

De Golden retriever kwam uit eigen beweging dichtbij (er is leverworst!) en een – voor ons natuurlijke – reactie volgt: hij wordt geaaid in een voorover gebogen houding. Zie de signalen: de kop draait weg, de hond deinst naar achteren en opzij, de staart ‘zwiept’ laag. Links is een pootje geheven (klaar om te vluchten), rechts buigen alle poten in een wegduikende beweging. Dit gaat allemaal heel snel en is soms nauwelijks te herkennen. Uiteindelijk overwint  de belangstelling voor de leverworst en er gebeurt verder niets, maar de foto’s hebben – ongewild – mooie reacties vastgelegd.

Ook in onderstaande foto’s werd onbedoeld een mooi signaal vastgelegd. Amy en dit meisje hadden rustig en onder toezicht kennisgemaakt, Amy heeft een snoepje gehad, is voorzichtig geaaid en spontaan gingen ze bij elkaar zitten en liggen. Dat moest natuurlijk door oma en mamma op de foto worden vastgelegd.  Maar de situatie: een kind zo dichtbij, twee ‘starende’ telefoons (bedreiging) waarachter twee van de drie volwassenen schuil gaan en ’t vrouwtje op 2 afstand daarachter, is voor Amy spannend: ze kijkt weg en gaapt!

De hond maakt duidelijk dat dit geen gewenste situatie is. Dus, telefoons weg en de afstand tussen kind en hond vergroten!

Wie deze signalen niet herkent en geen maatregelen neemt, dwingt de hond zich op andere manieren te uiten. Het begint met onschuldig wegkijken en gapen, maar kan eindigen in grommen, tanden laten zien, snappen (in de lucht bijten) of echt bijten!

Dus:

  • laat nooit een kind en een hond alleen (ze begrijpen elkaars taal niet!!!)
  • leer de signalen herkennen en neem maatregelen.

Printversie van dit artikel:2016 Herken de signalen.

Een mooi Engelstalig artikel over signalen met duidelijke foto’s is hier te vinden.

 

Reageren? Graag!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s